Trinaesta plata radnički san

Bez autora
Nov 09 2014

Dok većina radnika u RS zbog teške situacije u privredi ne prima redovno platu, malom broju srećnika će krajem godine biti isplaćena trinaesta plata, premija ili neka druga vrsta bonusa.Direktor Unije poslodavaca RS Predrag Zgonjanin je rekao da se trinaesta plata ne može definisati kao zakonska obaveza, ali da bi svako preduzeće, koje posluje po standardu o opštoj društvenoj odgovornosti ISO 26.000 i pri tome ostvaruje dobit, trebalo da nagradi radnike dijelom zarade koji su oni ostvarili sopstvenim radom.

Trinaesta plata radnički sanDok većina radnika u RS zbog teške situacije u privredi ne prima redovno platu, malom broju srećnika će krajem godine biti isplaćena trinaesta plata, premija ili neka druga vrsta bonusa.

Direktor Unije poslodavaca RS Predrag Zgonjanin je rekao da se trinaesta plata ne može definisati kao zakonska obaveza, ali da bi svako preduzeće, koje posluje po standardu o opštoj društvenoj odgovornosti ISO 26.000 i pri tome ostvaruje dobit, trebalo da nagradi radnike dijelom zarade koji su oni ostvarili sopstvenim radom.

- Kada bi se ova kategorija zakonski definisala, bilo bi to rezanje glave onima koji nisu u finansijskoj mogućnosti da to isplate - kazao je Zgonjanin.

Često dolazi do zabune između regresa i trinaeste plate. Za razliku od trinaeste plate, regres je zakonska obaveza i tretira se kao dodatak za odmor.

- Trebalo bi, kada se u dogledno doba bude mijenjao Zakon o radu, ta sredstva za regres prebaciti u platu i da on više ne postoji kao samostalna kategorija - naglasio je Zgonjanin.

Dodao je da je situacija u RS izuzetno teška te da se privreda, koja je tek počela da pokazuje znakove oporavka, našla na udaru majskih poplava, koje su joj nanijele ogromnu štetu.

Da, ipak, postoje preduzeća u RS koja radnicima isplaćuju trinaestu platu potvrdila je stručni saradnik za ekonomska pitanja pri Savezu sindikata RS Božana Radošević.

- Postoje primjeri iz prošle godine, ali to nije forma nekadašnje trinaeste plate nego premija, godišnjica ili božićnica. Pozitivan primjer su "Banja Vrućica", koja je godinama isplaćivala trinaestu platu i Rudnik uglja "Stanari" iz Doboja - rekla je Radoševićeva.

Vršilac dužnosti direktora "Banje Vrućice" Aleksandar Radošević rekao je da još ne može sa sigurnošću reći da li će se trend isplate trinaeste plate nastaviti i ove godine.

Firma "Austronet" iz Kozarca vjerovatno je jedina u RS koja radnicima isplaćuje i četrnaestu platu.

- Naša firma, koja je u vlasništvu investitora iz Austrije, već četiri ili pet godina zaredom isplaćuje trinaestu platu. Krajem godine radnicima ćemo isplatiti i četrnaestu platu kao što je to praksa u Austriji - istakao je direktor "Austroneta" Enes Kahribegović.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna neto plata u RS u septembru iznosila je 831 KM.

Praksa u Njemačkoj

Ankete pokazuju da će i ove godine više od polovine Nijemaca dobiti novac pred Božić od poslodavca u formi "božićne plate". Radnici u Njemačkoj "božićnu platu" dobijaju redovno obično u novembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik